ЛННЦ ПО

Львівський навчально-науковий центр професійної освіти

Відбулася виставка «Вітраж» як підсумковий етап проекту створення Центру вітражного мистецтва

У Львівському Палаці мистецтв відбулася виставка з вітражного мистецтва, участь у якій взяли викладачі та студенти Львівського навчально-наукового центру ПО НПУ ім. М. П. Драгоманова.

Львівський центр є партнером проекту «Створення центру вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ», який втілюється в життя завдяки гранту від Українського культурного фонду.

Ініціатива спрямована на діяльність щодо збереження та розвитку культурної спадщини українського вітража.

Проект діє з 8 серпня до 8 листопада 2019 року. Організатори провели майстер-класи, екскурсійні тури, теоретично-практичну конференцію тощо. Підсумковий етап – виставка «Вітраж», що вражала численними роботами, які виконані в різних техніках, – розпис на склі вітражними фарбами, розпис лаками, імітація вітража, вітраж на мідній фользі, холодна обробка скла… 

Виставку відкрив координатор Центру вітражного мистецтва Ігор Голуб, який розповів про проект, його учасників, презентував  збірник публікацій теоретично-практичної конференції «Культурна спадщина вітражного мистецтва Західної України».

Для огляду представили роботи учасників проекту «Створення центру вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» – учнів допрофесійної підготовки,  студентів і випускників художнього навчального закладу.

Також під час відкриття експозиції відбулася презентація виробів скляної та вітражної біжутерії. У цих неповторних витворах дефілювали моделі-учениці художнього закладу.

До присутніх із привітальними словами та позитивними відгуками про виставку виступили директор Львівського навчально-наукового центру професійної освіти НПУ ім. М. Драгоманова Михайло Копельчак, доктор педагогічних наук, професор, академік Нелля Ничкало, заступник директора з науково-мистецької діяльності Львівського палацу мистецтв Ольга Луковська, відомі мистецтвознавці Роман Яців, Ірина Гах.

«Із закладів профтехосвіти Львівщини розпочиналися чимало унікальних проектів, – зазначила Нелля Ничкало. – Вітражне мистецтво відображає естетичну реальність, відіграє консолідуючу роль, оскільки є посередником між великими архітектурними формами та ужитковими, прикладними. Завдяки Центру вітражного мистецтва презентуються роботи, в яких – особливе бачення світу та духовності». 

Опубліковано 29 Жовтня 2019, автор Кубська Лариса.